Ce este alergia?
In ultimii ani bolile alergice au luat o amploare deosebita, in special in tarile dezvoltate. Bolile alergice cel mai frecvent intalnite sunt: rinita alergica si rinoconjunctivita alergica, astmul bronsic alergic, dermatita de contact, etc. Pentru a intelege mai bine afectiunile alergice trebuie sa stim in primul rand ce este alergia si care sunt alergenii incriminati.
Alergia este o reacţie de hipersensibilitate tip I, si anume, se refera la raspunsul exagerat al sistemului imun la substante externe care in mod normal nu fac rau organismului. Aceste substante externe, in general bine tolerate de organism dar care la persoanele predispuse la alergie produc reactii alergice, se numesc alergene. Persoanele cu predispozitie la alergie, cele care prezinta istoric familial de reactii alergice se numesc persoane atopice.
Reacţia de hipersensibilitate tip I este mediata de imunoglobulina E (IgE) si apare in cateva minute de la expunerea la un alergen. Expunerea la alergeni se poate realiza prin ingestie, inhalare, injectare sau contact direct. Diferenţa dintre un răspuns imun normal şi o reacţie de hipersensibilitate tip I este că celulele sanguine secretă IgE, anticorpul care se produce in reactia alergica. La prima expunere la un alergen se secreta IgE, care se leagă de receptorii specifici de pe suprafaţa mastocitelor şi bazofilelor sensibilizându-le la alergenul respectiv. O reexpunere la acelaşi alergen stimulează IgE de pe suprafaţa celulelor sensibilizate rezultând degranularea şi secreţia de mediatori ai inflamaţiei: histamina, interleukine şi prostaglandine care induc vasodilataţie, contracţia musculaturii netede, secreţie de mucus şi edem.
Cel mai frecvent sunt afectate organele de la nivelul căii de pătrundere în organism a alergenului (aşa-numitele organe ţintă pielea şi mucoasele, aparatul respirator şi digestiv). Simptomele pot fi locale sau sistemice, de intensitate şi severitate variabilă, uneori chiar letale. Reacţii sistemice pot sa apara şi atunci când alergenele sunt introduse direct în curentul sanguin (prin injecţii, perfuzii, transfuzii, muşcături sau înţepături de animale etc.)
Ce sunt alergenii?
Alergenul este o substantă antigenică (din afara organismului), capabilă să producă o reacţie de hipersensibilitate tip I in special la indivizii cu predispoziţie ereditară pentru alergii. Majoritatea alergenelor sunt proteine, glico-proteine şi, mai rar, glucide pure, substanţe chimice cu molecula mică (izocianaţi, anhidride sau formaldehida), precum şi unele metale (de exemplu crom şi nichel). Alergenele sunt conţinute şi vehiculate de diverşi factori din mediul extern:
- factori fizici: căldura, frigul (crioalergene);
- factori chimici: substanţe chimice, substanţe folosite în industria alimentară, medicamente, produse cosmetice, veninuri de animale şi insecte, latex, etc;
- factori biologici: bacterii, virusuri, paraziti, toxine microbiene, insecte, polen, fructe (căpşuni, zmeură, kiwi, ananas, etc.) praf, fulgi, păr şi scuame de animale, seruri heterologe, vaccinuri, etc;
Clasificarea alergenilor:
a) Alergeni inhalatori (pneumoalergeni):
- polen: de iarba, pomi, burieni, alte plante;
- epitelii de animale: caine, pisica, soarece, pasari, gandaci de bucatarie, etc;
- mucegaiuri;
- acarieni din praful de casa, din praful de faina;
b) Alergeni alimentari
- fructe: căpşuni, lămâie, portocala, dovleac, etc;
- legume: fasole, mazăre, alune, soia, etc;
- ciocolată, albuş de ou, lapte, peşte, fructe de mare, grâu, etc;
c) Alergeni injectabili (cateva exemple)
- penicilina;
- sulfonamide;
- salicilaţi (aspirina);
- anestezice.
d) Alergeni de contact
- înţepătura de insecte: albina, viespe, ţânţar, etc;
- metale;
- ţesături sintetice, latex, etc;
Ghid de diagnostic si tratament in limfoamele foliculare nou diagnosticate si recazute
Tehnicile de prelevare, fixare, transport si punere in lucru a biopsiilor
Tehnici orientative de lucru ale preparatelor citopatologice
Ghid de diagnostic si tratament in stenoza mitrala
Ghid de diagnostic si tratament in leucemia acuta mieloblastica