Medicina de familie constituie în mod normal, punctul de prim contact în cadrul sistemului de sănătate oferind acces nelimitat consumatorilor si ocupîndu-se de toate problemele de sănătate ale pacientilor fără deosebire de vîrstă, sex sau orice altă caracteristică a persoanei în cauză.
Medicina de familie se practica inca din antichitate, insa in zilele noastre s-a impus ca o specialitate in randul pacientiilor-care pot avea o legatura directa si personala cu medicul lor de familie, spre deosesire de un medic din alta specialitate medicala. Astfel medicul de familie cunoaste nu numai individul, ci si familia acestuia, cu toate problemele ei, este sfatuitorul si prietenul familiei.
Spre deosebire de alte specialitati din cadrul sistemului de sanatate, medicul de familie ar trebui sa stie cam 60-65% din toate specialitatiile medicale pentru a putea orienta pacientul , in functiile de nevoile acestuia, spre o abordare superioara atat din punct de vedere clinic, paraclinic cat mai ales terapeutic toate acestea ducand la o diagnosticare corecta. Un bun medic de familie trebuie sa aiba nu numai aptitudini profesionale, ci trebuie sa fie un bun psiholog, sa comunice bine cu pacientii sai, sa fie prietenos si cu mare dragoste fata de oameni, sa inteleaga problemele lor, indifferent de natura acestora, trebuie sa tina legatura cu pacientii sai chiar si telefonic in caz de urgente. De ce toate aceste calitati? Simplu pentru ca medicul de familie este cel care este alaturi de om inca de la nastere-atunci cand trebuie sa ajunga la domiliciul nou-nascutului in prima luna de viata- si pana la moarte cand elibereaza certificatul de deces, trecand prin toate etapele de dezvoltare ale omului-sugar, copil mic, prescolar, adolescent, adult, varstnic el acorda consultatii atat oamenilor sanatosi cat si celor suferinzi, elaboreaza programe de promovarea sanatatii si reducerea factorilor cu risc de imbolnavire in cadrul familiei sau al comunitatii.
Sigur alegerea medicului de familie tine cont si de interesul pacientului:increderea pe care acesta o are in medicul de familie, serviciile pe care acesta le poate acorda in cadrul sistemului de sanatate (analize medicale, bilete de trimitere spre celelalte specialitati medicale, adeverinte etc.),dar si modul de abordare a servicilor astfel incat pacientul sa nu piarda foarte mult timp pentru obtine un document medical necesar sau o consultatie medicala,si cu atat mai mult sa fie aproape de domiciliu sau pentru a putea avea acces facil la medicul sau de familie ori de cate ori se impune, cu atat mai mult cand este vorba de o urgenta medicala.
Medicina de familie nu este doar o profesie, ci o vocatie!
Ghid de diagnostic si tratament in limfoamele foliculare nou diagnosticate si recazute
Tehnicile de prelevare, fixare, transport si punere in lucru a biopsiilor
Tehnici orientative de lucru ale preparatelor citopatologice
Ghid de diagnostic si tratament in stenoza mitrala
Ghid de diagnostic si tratament in leucemia acuta mieloblastica