Autori: - Conf. Dr. Diana Cimpoesu, U.M.F "Gr. T Popa" Iasi - Disciplina Medicina de Urgenta; UPU - SMURD Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Sf. Spiridon, Iasi
- Dr. Mihaela Corlade Andrei, UPU-SMURD, Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Sf. Spiridon, Iasi
Activitatea este acreditata cu 4 credite EMC (echivalentul a 4 ore de educatie medicala continua). Creditele EMC se acorda numai medicilor de catre Colegiul Medicilor din Romania.
Public tinta: - cursul este indicat ca material educational medicilor din specialitatile: medicina de urgenta, ATI, medicina interna, medicina de familie, psihiatrie, care acorda ingrijire pacientilor care sufera intoxicatii cu substante etnobotanice.
Rezumat: - Consumul de etnobotanice este un comportament de risc intalnit din ce in ce mai frecvent la pacientii din tara noastra, mai ales in randul tinerilor, insa si in randul consumatorilor cronici de stupefiante. Prezentarea acestor pacienti in diferite stadii ale intoxicatiei cu etnobotanice la camera de garda impune acordarea unui tratament specific acestui tip recent de substante cu risc toxicologic crescut.
Managementul optim al acestor pacienti impune cunoasterea prezentarii clinice specifice acestor pacienti, factorilor de risc pentru consumul de etnobotanice, biochimia substantelor etnobotanice, stadiile de evolutie ale intoxicatiei, afectarea sistemelor si organelor, etapele tratatamentului, prognosticul pacientilor si nu in ultimul rand cadrul legislativ ce reglementeaza consumul de substante etnobotanice.
Obiective educationale: - la sfarsitul activitatii, participantul va putea:
*** sa isi imbogateasca bagajul de cunostinte cu informatii specifice referitoare la substantele etnobotanice existente si folosite in romania si potentialul lor toxicogen din punct de vedere medical
*** sa poata recunoaste semnele clinice ale unei intoxicatii cu etnobotaanice
*** sa acorde tratament de urgenta specific pacientului intoxicat
*** sa poata estima prognosticul si riscul ulterior al pacientului tratat
Testul: - pentru acordarea creditelor EMC, este necesar ca participantii la curs sa promoveze testul aferent cursului. Pentru a obtine punctajul minim pentru promovare (raspuns corect la 80% dintre intrebari) este necesar sa raspundeti corect la 12 din cele 15 intrebari.
Acreditare: Cursul "Intoxicatiile cu etnobotanice - abordare in urgenta" este acreditat ca material de educatie medicala continua de catre Colegiul Medicilor din Romania, iar parcurgerea lui si obtinerea punctajului de calificare la testul de verificare a cunostintelor dobandite va duce la acordarea a 4 credite EMC (echivalentul a 4 ore EMC) recunoscute de catre CMR.

Cursul face o sinteza a optiunilor actuale de tratament in fibrilatia atriala, pe baza dovezilor...vezi curs

Cursul isi propune parcurgerea problemelor legate de embolia pulmonara acuta de cauza trombotica si...vezi curs

Cursul prezinta indicatiile actuale de tratament antihipertensiv in cadrul populatiei diabetice si...vezi curs

Curs despre diagnosticarea pacientilor cu intoxicatii etnobotanice si tratamentul aplicat in...vezi curs

Cursul pune in prim plan metodele actuale de diagnostic clinic si paraclinic in patologia...vezi curs