Autori: Sef de Lucrari Dr. Antoniu Petris, MD, PhD, Universitatea de medicina si Farmacie "Gr. T. Popa", Iasi, Disciplina - Cardiologie.
Activitatea este creditata cu 6 credite EMC (echivalentul a 6 ore de educatie medicala continua). Creditele EMC se acorda numai medicilor de catre Colegiul Medicilor din Romania.
Public tinta: - cursul este indicat ca material educational medicilor din specialitatile cardiologie, medicina interna, medicina de familie, medicina de urgenta, medicina generala, chirurgie cardiovasculara, anestezie si terapie intensiva, farmacologie clinica, igiena, medicina sportiva, geriatrie, diabet, nutritie, boli metabolice, care acorda ingrijire pacientilor cu afectiuni din sfera cardiovasculara.
Rezumat: Fibrilatia atriala este o patologie aritmologica foarte frecventa in randul populatiei, incidenta sa crescand odata cu inaintarea in varsta si la pacientii cu afectiuni cardiologice primare precum HTAE, patologie valvulara, boli ale miocardului. Intrucat pacientii afectati de fibrilatie atriala au multiple comorbiditati, aceasta patologie se adreseaza multiplor specialitati care au in observatie pacienti ce prezinta si aceasta patologie.
La ora actuala exista multiple alternative terapeutice si asocieri de tratamente, insa pentru a stabili care este cel mai adecvat unui anumit pacient este nevoie sa se cunoasca statisticile in acest domeniu si mai ales eficienta noilor agenti terapeutici, fie ei farmacologici sau non-farmacologici. De asemenea, intrucat riscul trombotic este major in cazul FiA, este important de cunoscut eficienta celor mai noi agenti antitrombotici folositi ca tratament preventiv la pacienti, cat si posibilitatea asocierii diferitelor clase de medicamente in schemele terapeutice si rezultatele acestor asocieri pe baza scorurilor internationale de evaluare a pacientilor.
Obiective educationale: - la sfarsitul activitatii, participantul va putea:
*** sa isi imbogateasca bagajul de cunostinte cu detalii referitoare la algoritmii de tratament ai FiA, posologia medicatiei FiA, terapia interventionala, scorurile internationale de risc, administrarea medicatiei antitrombotice la pacienti, in functie de gradul de risc
*** sa poata stabili o schema de tratament pentru pacientul cu FiA in concordanta cu recomandarile actuale ale organizatiilor medicale internationale
*** sa poata monitoriza evolutia unui pacient cu FiA aflat in tratament si sa mentina la valori minime riscurile asociate.
Testul: - pentru acordarea creditelor EMC, este necesar ca participantii la curs sa promoveze testul aferent cursului. Pentru a obtine punctajul minim pentru promovare (raspuns corect la 80% din intrebari) este necesar sa raspundeti corect la 19 din cele 23 de intrebari.
Acreditare: Cursul "Tratamentul actual al fibrilatiei atriale" este acreditat ca material de educatie medicala continua de catre Colegiul Medicilor din Romania, iar parcurgerea lui si obtinerea punctajului de calificare la testul de verificare a cunostintelor dobandite va duce la acordarea a 6 credite EMC (echivalentul a 6 ore EMC) recunoscute de catre CMR.

Cursul face o sinteza a optiunilor actuale de tratament in fibrilatia atriala, pe baza dovezilor...vezi curs

Cursul isi propune parcurgerea problemelor legate de embolia pulmonara acuta de cauza trombotica si...vezi curs

Cursul prezinta indicatiile actuale de tratament antihipertensiv in cadrul populatiei diabetice si...vezi curs

Curs despre diagnosticarea pacientilor cu intoxicatii etnobotanice si tratamentul aplicat in...vezi curs

Cursul pune in prim plan metodele actuale de diagnostic clinic si paraclinic in patologia...vezi curs