Absolventii de medicina care au inaintat o scrisoare premierului Victor Ponta, nemultumiti fiind de numarul de locuri si posturi puse la dispozitia lor la concursul de rezidentiat din luna noiembrie 2012 nu au primit inca niciun raspuns.
"Din pacate, nu am primit niciun fel de reactie la scrisoarea inaintata primului ministru. Noi ne dorim un adevarat partener de discutii pentru ca, tin sa va spun, multi dintre absolventii de medicina nu vor sa plece in strainatate. Multi vrem sa ramanem in tara, sa practicam medicina aici!", a declarat in exclusivitate pentru PaginaMedicala.ro Ionut Cobec, presedintele Federatiei Asociatiilor Studentilor in Medicina din Romania (FASMR)si absolvent al UMF Timisoara.
Desi anunta un protest social in scrisoare, reprezentantul medicinistilor spune ca vor recurge la asemenea actiuni doar daca este neaparata nevoie.
"Ar fi o masura extrema la care nu vrem sa ajungem. E o situatie revoltatoare ca nu exista locuri si posturi pentru persoanele formate de sistemul de invatamant medical. Inteleg ca trebuie facuta o diferentiere, insa nicidecum sa fie absolventi care raman pe dinafara. Spaima generala e una relativ mare. Te pune in situatia de a ramane fara un loc de munca", a continuat Cobec.
Sansa de a intra in specialitate trebuie acordata tuturor absolventilor
Spre exemplu, spune tanarul doctor, in Timisoara au absolvit anul acesta 379 de studenti medicinisti. Locurile scoase la concurs sunt sub 300, neluand in calcul ca in centrul timisorean vin si absolventi de la Arad sau din alte centre universitare pentru a sustine concursul de rezidentiat.
"Nu spun ca numarul trebuie sa fie egal, dar macar sa fie unul echivalent. Este important sa acorzi sansa tuturor de a intra in specialitate. Colegii mei absolventi au venit cu diverse sugestii pe care nu le-am putut cuprinde in scrisoare. Important este sa avem posibilitatea de a dialoga cu cei din sistem", a explicat presedintele FASMR.
Reamintim ca FASMR a inaintat o scrisoare deschisa premierului Victor Ponta in care semnaleaza drept o situatie critica si de interes national imposibilitatea absolventilor de medicina din intreaga tara de a isi exercita profesia.
"Absolventii facultatii de medicina sunt viitorii binefacatori ai natiunii. Pastram credinta ca sunt si elite ale societatii, cu menirea suprema de a ii vindeca pe toti cei in nevoie, indiferent de varsta si statut social. Aceasta este cea mai stringenta cerere a absolventilor din toare regiunile tarii in momentul de fata. Diminuarea locurilor in programul national de rezidentiat contrazice declaratiile privitoare la deficitul de cadre medicale si reprezinta inca un indemn clar la exod. Avand in vedere nemultumirea studentilor medicinisti din intreaga tara, legata de aceste lipsuri, ne angajam sa aparam interesele celor peste 10 000 de membrii ai federatiei nationale si sa protestam activ fata de decizia actuala a Ministerului Sanatatii", se arata in scrisoarea FASMR.
Puteti citi scrisoarea in intregime AICI.
2552 de locuri scoase la concurs in acest an
Ministerul Sanatatii a publicat in urma cu cateva zile numarul de locuri si posturi disponibile in concursul de rezidentiat, sesiunea noiembrie 2012. Conform documentelor, MS a scos la concurs 2552 de locuri, 2210 in domeniul medicina, 248 in domeniul medicinei dentare si 94 de locuri in domeniul farmaceutic.
Examenul va avea loc descentralizat, pe centre universitare, pentru al doilea an consecutiv. Astfel, cei care vor sustine examenul fie pentru ocuparea unui loc sau a unui post sunt nevoiti sa mearga in centrele universitare Bucuresti, Cluj, Craiova, Iasi, Targu Mures si Timisoara.
Ministerul Sanatatii a stabilit deja si care sunt specialitatile deficitare pentru care se organizeaza rezidentiat pe post in spitale clinice cu sectii clinice universitare, institute sau centre medicale clinice in sesiunea 25 noiembrie 2012.
Specialitatile sunt urmatoarele: anestezie si terapie intensiva, boli infectioase, chirurgie cardiovasculara, epidemiologie, farmacie clinica, hematologie, medicina de laborator, medicina de urgenta, neonatologie, neurochirurgie, oncologie medicala, ortopedie si traumatologie, psihiatrie, psihiatrie pediatrica, radiologie si imagistica medicala, radioterapie si recuperare, medicina fizica si balneologie.
Cursul face o sinteza a optiunilor actuale de tratament in fibrilatia atriala, pe baza dovezilor...vezi curs Tromboembolismul pulmonar – o problema nerezolvata inca in practica medicala 6 credite EMC
Cursul isi propune parcurgerea problemelor legate de embolia pulmonara acuta de cauza trombotica si...vezi curs Tratamentul actual la pacientul hipertensiv diabetic 6 credite EMC
Cursul prezinta indicatiile actuale de tratament antihipertensiv in cadrul populatiei diabetice si...vezi curs Intoxicatiile cu etnobotanice - abordare in urgenta 4 credite EMC
Curs despre diagnosticarea pacientilor cu intoxicatii etnobotanice si tratamentul aplicat in...vezi curs Cancerul colorectal - diagnostic clinic si paraclinic 7 credite EMC
Cursul pune in prim plan metodele actuale de diagnostic clinic si paraclinic in patologia...vezi curs
Ghid de diagnostic si tratament in limfoamele foliculare nou diagnosticate si recazute
Tehnicile de prelevare, fixare, transport si punere in lucru a biopsiilor
Tehnici orientative de lucru ale preparatelor citopatologice
Ghid de diagnostic si tratament in stenoza mitrala
Ghid de diagnostic si tratament in leucemia acuta mieloblastica