S-a incheiat prima sesiune de Admitere la Medicina.
Universitatea de Medicina si Farmacie „Grigore T. Popa” Iasi a organizat concurs de admitere la toate specializarile: Medicina (durata studiilor 6 ani), Medicina Dentara (durata studiilor 6 ani), Farmacie (durata studiilor 5 ani), Asistenta Medicala Generala (durata studiilor 4 ani), Nutritie si Dietetica (durata studiilor 3 ani), Balneo-fiziokinetoterapie si recuperare (durata studiilor 3 ani), Tehnica Dentara (durata studiilor 3 ani) si Bioinginerie (durata studiilor 4 ani).
Numarul de locuri bugetate din acest an a fost de 694 de locuri au fost distribuite astfel:
- 297 la Medicina,
- 50 la Asistenta Medicala Generala,
- 2 la Nutritie si Dietetica,
- 87 la Medicina Dentara,
- 30 la Tehnica Dentara,
- 98 la Farmacie,
- 70 la Balneofiziokinetoterapie si recuperare
- 60 la Bioinginerie Medicala.
Numarul de locuri cu taxa in lei - 629 cu urmatoarea distributie: 182 pentru Medicina, 142 pentru Asistenta Medicala Generala, 45 – Nutritie si Dietetica, 63 de locuri pentru Medicina Dentara, 47 pentru Tehnica Dentara, 94 la Farmacie, 28 la Bioinginerie si 28 la Balneofiziokinetoterapie si recuperare.
Inscrierile au avut loc in saptamana 17-23 iulie iar concursul de admitere a avut loc miercuri, 26 iulie, sub forma unui test grila, cu durata de trei ore.
Disciplinele de concurs:
- Medicina si Medicina Dentara - Biologie clasa a XI-a (Anatomia si Fiziologia omului) – obligatoriu si Chimie rganica sau Fizica – la alegere.
- Farmacie: Chimie organica – obligatoriu si Biologie vegetala sau Biologie clasa a XI-a la alegere.
- Asistenta Medicala Generala, Tehnica Dentara, Nutritie si Dietetica – la alegere intre Biologie clasa a XI-a sau Chimie organica.
- Balneo-fiziokinetoterapie si recuperare - Biologie clasa a XI-a
- Bioinginerie – la alegere intre Matematica sau Biologie clasa a XI-a
Ierarhizarea candidatilor s-a facut in ordinea descrescatoare a mediei, in care o pondere de 90% a avut-o nota obtinuta la testul grila, iar 10% media de la bacalaureat.
Numarul de candidati a fost mai mare cu 21% fata de anul trecut
In ce priveste concurenta, la Medicina au fost 950 de candidati pe 297 de locuri ceea ce inseamna o concurenta de 3,2 candidati pe un loc, la Asistenta Medicala Generala, au fost 5,96 de candidati pentru fiecare dintre cele 50 de locuri bugetate, la Medicina Dentara, 194 de candidati pe 87 de locuri, o concurenta de 2,22 de candidati/loc, la Tehnica Dentara au fost 119 pe 30 de locuri, aproximativ 3,96 candidati pe un loc, iar la Farmacie 138 pe 98, circa 1,4 candidati pe un loc. La Facultatea de Bioinginerie au fost 93 de candidati pe cele 60 de locuri de la Bioinginerie, rezultand o concurenta de 1,55 pe un loc, si 196 pe cele 70 de la Balneofiziokinetoterapie si recuperare medicala, 2,8 de candidati pe un loc.
In total, 2022 de candidati au participat la examenul de admitere in crestere cu 21%, comparativ cu anul 2016.
Facand o comparatie a concurentelor inregistrate pe locurile bugetate la specializarea Medicina (specializare cu cele mai multe locuri) de celelalte Universitati de Medicina si Farmacie din tara, UMF Iasi se plaseaza pe locul 3, dupa UMF Tg Mures si UMF Bucuresti, dar inaintea UMF Cluj, UMF Timisoara si UMF Craiova. (Precizare: numai UMF Tg. Mures are o singura disciplina de examen la testul grila, toate celelalte Universitati de Medicina si Farmacie dau concurs din doua discipline)
Mediile obtinute de candidati in acest an au fost mai mari decat anul trecut.
Ultima medie la buget, la Medicina Generala, este 8.90, un salt spectaculos comparativ cu anul trecut, cand ultima medie la buget a fost 7.87. La specializarea Asistenta Medicala Generala, ultima medie la buget este 8,34 iar la Nutritie si Dietetica, 8,63.
La Medicina Dentara, ultima medie la buget este 6,64, la Tehnica Dentara, 7,61.
La Farmacie, ultima medie la buget este 6,01.
La Bioinginerie Medicala, ultima medie la buget este 9,03, iar la Balneofiziokinetoterapie, 6,87.
Ultima medie a candidatilor care pot opta pentru unul dintre locurile cu taxa in lei si numarul de locuri ramase pentru sesiunea de admitere din toamna se vor stabili dupa incheierea perioadei de confirmari (8 august).
Afla mai multe detalii despre celelalte facultati de Medicina din tara aici.
Cursul face o sinteza a optiunilor actuale de tratament in fibrilatia atriala, pe baza dovezilor...vezi curs Tromboembolismul pulmonar – o problema nerezolvata inca in practica medicala 6 credite EMC
Cursul isi propune parcurgerea problemelor legate de embolia pulmonara acuta de cauza trombotica si...vezi curs Tratamentul actual la pacientul hipertensiv diabetic 6 credite EMC
Cursul prezinta indicatiile actuale de tratament antihipertensiv in cadrul populatiei diabetice si...vezi curs Intoxicatiile cu etnobotanice - abordare in urgenta 4 credite EMC
Curs despre diagnosticarea pacientilor cu intoxicatii etnobotanice si tratamentul aplicat in...vezi curs Cancerul colorectal - diagnostic clinic si paraclinic 7 credite EMC
Cursul pune in prim plan metodele actuale de diagnostic clinic si paraclinic in patologia...vezi curs
Ghid de diagnostic si tratament in limfoamele foliculare nou diagnosticate si recazute
Tehnicile de prelevare, fixare, transport si punere in lucru a biopsiilor
Tehnici orientative de lucru ale preparatelor citopatologice
Ghid de diagnostic si tratament in stenoza mitrala
Ghid de diagnostic si tratament in leucemia acuta mieloblastica