Home Stiri medicale Bibliografie unica pentru rezidentiatul la Medicina Generala 2012

Bibliografie unica pentru rezidentiatul la Medicina Generala 2012

16 Noiembrie 2011 14:16
REPERE DIN STIRE
  • Bibliografie unica, la Medicina Generala, la Rezidentiat 2012
  • Cartea - tiparita in 6.000 de exemplare, urmeaza sa ajunga pana joi in toate universitatile
  • In librarii, "Book des ECN" va costa 200 lei
  • Schimbarea bibliografiei - apreciata si de studenti
  • Noua tematica pentru rezidentiat 2012 va aparea in ianuarie
Bibliografie unica pentru rezidentiatul la Medicina Generala 2012
FOTO: amazon.co.uk

Rectorii universitatilor de medicina si farmacie din tara au decis ca pentru examenul de rezidentiat din 2012 sa existe o bibliografie unica, cel putin la specialitatea Medicina Generala. Cartea - "Book des ECN" (Epreuves Classantes Nationales, n. red.) a fost lansata oficial vineri, dupa intalnirea Asociatiei Universitatilor de Medicina si Farmacie din Romania (AUMFR) de la Cluj-Napoca, cand a fost inaugurata si Libraria UMF "Iuliu Hatieganu".

"Cartea a fost tiparita in 6.000 de exemplare si urmeaza sa ajunga pana joi (17 noiembrie, n. red.) in toate universitatile de medicina, de vineri fiind disponibila in biblioteci", a declarat pentru PaginaMedicala.ro prof. dr. Vasile Astarastoae, rectorul UMF Iasi, adaugand ca in centrul universitar pe care il conduce, exemplarele au ajuns inca de marti seara.

Cartea dupa care vor trebui sa invete absolventii facultatilor de medicina generala pentru a sustine examenul de rezidentiat va putea fi gasita si in librarii...la un pret avantaj pentru studentii medicinisti, dupa cum ne-a explicat rectorul UMF Iasi: "Lucrarea se vinde in Franta cu aproximativ 100 de euro, iar noi am stabilit ca pretul din librariile romanesti sa fie de 200 de lei. Este o suma acceptabila, avand in vedere ca pana acum un absolvent cheltuia aproximativ 1.000 de lei pentru a-si procura bibliografia pentru rezidentiat".

Rectorii au facut si cateva calcule privind sumele pe care ar trebui sa le plateasca un medicinist in cazul in care doreste sa-si procure cartea si prin alte modalitati. De exemplu, potrivit spuselor prof. Astarastoae, pentru a o seroxa studentii vor trebui sa plateasca 350 de lei, iar pentru a o descarca de pe internet - suma de 300 de lei.

"Este mult mai bine ca va fi o bibliografie unica. In acest fel nu vor mai exista discutii si nu vor mai aparea contestatii. In plus, este cartea dupa care se da rezidentiatul in Franta", ne-a mentionat prof. dr. Vasile Astarastoae, adaugand ca noua tematica pentru rezidentiatul de anul viitor va aparea in ianuarie, care in mare va fi aceeasi, doar adaptata la noua bibliografie.

Schimbarea bibliografiei - apreciata si de studenti

Ideea unei bibliografii unice pentru rezidentiat este salutata si de reprezentantii studentilor la medicina, care considera cartea nou-lansata o schimbare benefica.

"Este o schimbare in bine si probabil ca majoritatea studentilor medicinisti au aceasi parere. Dupa cum am mai spus, este destul de dificil pentru un student de an terminal sa invete din mai multe surse bibliografice pentru examenul de rezidentiat. Acest lucru este ingreunat pe de o parte de stilurile diferite in care sunt scrise diversele tratate (unele fiind autohtone, altele fiind de origine anglo-saxona etc.), iar pe de alta parte multe dintre sursele bibliografice sunt cu mult depasite in ceea ce priveste actualitatile si progresul in medicina", a declarat pentru PaginaMedicala.ro Fabian Klein, presedintele Federatiei Asociatiilor Studentilor in Medicina din Romania (FASMR).

Pe de alta parte, ramane de vazut daca medicinistii vor agrea traducerea in romana a "Book des ECN". "Pot sa spun ca de-a lungul timpului am auzit atat pareri bune, cat si pareri mai putin bune despre tratatele de medicina din zona francofona si nu doresc a veni din start cu un verdict, fie el bun sau rau. Ramane de vazut cum va fi agreata cartea de catre studentii din anii terminali, dar eu cred ca ma voi putea declara destul de optimist in ceea ce va inseamna rezidentiatul pe nou-propusa bibliografie", a mai adaugat Fabian Klein.

"Book des ECN" are 1.500 de pagini. Pentru traducerea ei, sase persoane au lucrat in timp record, din luna martie a acestui an, forma finala si buna de tipar, fiind verificata de 32 de medici.

Examenul de rezidentiat din acest an are loc duminica, 20 noiembrie, cand vor sustine testul grila 5.030 de candidati inscrisi.

Autor: Mirabela Viasu
Sursa: PaginaMedicala.ro
35228 vizualizari
Adauga comentarii
10 comentarii
Pentru a vizualiza sau adauga comentarii trebuie sa fii membru PaginaMedicala.ro.

Click aici pentru a va autentifica

Cursuri EMC
Tratamentul actual al fibrilatiei atriale Tratamentul actual al fibrilatiei atriale  6 credite EMC 
Cursul face o sinteza a optiunilor actuale de tratament in fibrilatia atriala, pe baza dovezilor...vezi curs
Tromboembolismul pulmonar – o problema nerezolvata inca in practica medicala Tromboembolismul pulmonar – o problema nerezolvata inca in practica medicala  6 credite EMC 
Cursul isi propune parcurgerea problemelor legate de embolia pulmonara acuta de cauza trombotica si...vezi curs
Tratamentul actual la pacientul hipertensiv diabetic Tratamentul actual la pacientul hipertensiv diabetic  6 credite EMC 
Cursul prezinta indicatiile actuale de tratament antihipertensiv in cadrul populatiei diabetice si...vezi curs
Intoxicatiile cu etnobotanice - abordare in urgenta Intoxicatiile cu etnobotanice - abordare in urgenta  4 credite EMC 
Curs despre diagnosticarea pacientilor cu intoxicatii etnobotanice si tratamentul aplicat in...vezi curs
Cancerul colorectal - diagnostic clinic si paraclinic Cancerul colorectal - diagnostic clinic si paraclinic  7 credite EMC 
Cursul pune in prim plan metodele actuale de diagnostic clinic si paraclinic in patologia...vezi curs
paginafarmacistilor.ro
Camin-pentru-bunici.ro ofera rezidenta si ingrijire de specialitate pacientilor cu Alzheimer (stire)
Testele rapide - de neinlocuit datorita eficientei lor sporite (stire)
Incepe livrarea catre spitale a dozelor de imunoglobulina utilizata pentru tratarea imunodeficientelor primare (stire)

Medicamente

  • ALGOCALMIN , fiole
  • AUGMENTIN , flacon injectabil
  • EXTRAVERAL , comprimate
  • BANEOCIN - unguent

Lista coduri ATC

Lista farmacisti

Lista farmacii

Producatori medicamente

Sitemap
paginamedicala.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe website-ul nostru. Prin click pe butonul "Accepta" accepti utilizarea modulelor cookie. Daca ai nevoie de mai multe detalii despre cum functioneaza acestea, citeste Politica de confidentialitate