Home Stiri medicale Dr. George Calin, SUA: "In cercetare raman cei pasionati, pentru care a descoperi este un hobby!"

Dr. George Calin, SUA: "In cercetare raman cei pasionati, pentru care a descoperi este un hobby!"

7 Februarie 2013 20:12
REPERE DIN STIRE
  • Dr. George Calin isi desfasoara activitatea la MD Anderson Cancer Center din SUA
  • Pastreaza, totusi, o legatura permanenta cu Romania prin intermediul colaborarilor sale
  • George Calin ar putea castiga premiul Nobel pentru descoperirile sale
  • Conceptul de a fi primul care raporteaza o descoperire este esenta stiintei biomedicale in SUA
Dr. George Calin, SUA: "In cercetare raman cei pasionati, pentru care a descoperi este un hobby!"
FOTO: Arhiva personala G.C.

Dr. George Calin (foto) este unul dintre cei doi cercetatori romani din diaspora nominalizati de presedintele Academiei de Stiinte Medicale ca potentiali candidati la premiul Nobel pentru Medicina. In prezent, romanul isi desfasoara activitatea la MD Anderson Cancer Center din Statele Unite ale Americii (SUA), unde se dedica in exclusivitate cercetarii. Marturiseste ca ii este dor de perioada in care lua contact direct cu pacientii sai, ca medic gastroenterolog la Institutul Fundeni din Capitala. Pastreaza, totusi, o legatura permanenta cu Romania prin intermediul colaborarilor sale: fie ca e vorba de proiecte de cercetare comune, fie ca preda ocazional la Universitatea de Medicina si Farmacie "Iuliu Hatieganu" din Cluj Napoca. Considera ca una dintre datoriile sale este sa participe la pregatirea tinerilor cu potential. "Romanii sunt oameni creativi, cu putere de munca si care isi folosesc imaginatia la fiecare pas in viata. Cercetarea necesita, in fapt, toate aceste calitati impreuna!", sustine dr. George Calin.

Cititi, mai jos, un interviu acordat in exclusivitate site-ului PaginaMedicala.ro.

Claudia Spridon (C.S.): Ati lucrat ca medic gastroenterolog la Institutul Clinic Fundeni. Va este dor de acea perioada?

Dr. George Calin (G.C.): Cum sa nu! Sa ingrijesti pacienti si sa ai bucuria de a-i vedea recuperandu-se pe zi ce trece, in timpul tratamentului, este intotdeauna o mare satisfactie pe care nu o poti uita. In cercetarea medicala pe care o desfasor la MD Anderson Cancer Center, ma orientez mereu catre proiecte care pot sa aduca descoperiri folositoare practicii medicale, precum si noi metode de diagnostic sau noi tipuri de terapie.

C.S.: Sunteti legat de Romania - predati ocazional la UMF Cluj, colaborati cu cercetatori de la Institutul Clinic Fundeni etc. Ce inseamna pentru dvs. faptul ca aveti posibilitatea sa contribuiti la dezvoltarea stiintei si educatiei de la noi din tara?

G.C.: Consider ca este de datoria romanilor din strainatate sa participe la pregatirea tinerilor din tara natala. De aceea, incerc sa raspandesc cat pot de mult in lumea stiintifica si medicala din Romania cunostintele pe care le am. Nu am uitat anii in care am studiat si am lucrat (1988, n.red.) in domeniul geneticii cu doctorul Dragos Stefanescu la Institutul Victor Babes din Bucuresti si cat de greu ne era sa ramanem in contact cu lumea stiintifica adevarata...

C.S.: Totusi, ati avut sansa sa va pregatiti pe doua continente - cel european si cel american. Care sistem este cel mai performant, in opinia dvs.?

G.C.: Fara indoiala, cel american – este tot timpul o presiune, pe care eu o gasesc “sanatoasa”, in a fi mai bun pe zi ce trece. Conceptul de a fi primul care raporteaza o descoperire este esenta stiintei biomedicale in SUA. In plus, exista un sistem de comunicare impresionant intre cercetatori; sunt mereu prezentari ale colegilor din alte institutii, esti invitat frecvent de colegi din alte universitati pentru discutii legate de cercetare, asa incat este imposibil sa nu reusesti sa te perfectionezi. Nu vreau sa spun ca sistemul european nu este competitiv. Pur si simplu il prefer pe cel american, la care banuiesc ca personalitatea mea s-a adaptat mai bine.

C.S.: Ati declarat ca ati avut norocul de a fi in locul potrivit, exact atunci cand genomul uman a fost secventiat complet. In ce masura este aceasta descoperire utila lumii stiintifice, avand in vedere controversele aparute in mass media?

G.C.: Intr-adevar, am fost norocos si norocul face parte din viata si din stiinta. Secventierea genomului uman (si a genomurilor altor specii) s-a dovedit deja de o utilitate impresionanta. Cunoasterea intregii secvente a ADN-ului celulelor umane a deschis, practic, calea descoperirilor in lumea genelor necodificante, precum si a secventierii tuturor exonilor genelor care codifica proteine. Ambele s-au dovedit importante pentru diagnosticul si prognosticul multor boli umane, inclusiv a cancerului. Spre exemplu, primele studii de “exome sequencing” au fost publicate de un cercetator de origine romana, dr. Victor Velculescu si de colegii sai de la Johns Hopkins. La ora actuala, jurnalele stiintifice de prestigiu abunda in asemenea studii, dovada ca aceasta descoperire a fost una extrem de importanta.

C.S.: In prezent, studiati o categorie aparte de gene. Despre ce este vorba, mai exact?

G.C.: De circa un deceniu studiez o noua categorie de gene care nu produc proteine, sunt foarte mici (circa 21 de nucleotide) si de aceea sunt numite microRNAuri, care functioneaza ca regulatori ai exprimarii si functiilor majoritatii genelor codificante. Pe vremea cand lucram cu profesorul Carlo Croce am avut norocul sa raportez noutatea ca aceste gene sunt exprimate anormal in leucemiile umane, specific in cea mai fecventa forma de leucemie umana, leucemia limfatica cronica (CLL). Acest studiu a initiat un domeniu complet nou de cercetare, care are acum mii de articole referitoare la rolul microRNAurilor in cancer si alte boli. Noroc si credinta ca acolo unde altii nu au reusit sa descopere, tu vei reusi!

C.S.: In ce stadiu se afla cercetarea pe care o derulati? Este vorba de o cercetare multicentrica?

G.C.: Colaborez cu cercetatori din toata lumea, inclusiv din Romania. Printre acestia se numara dr. Catalin Vasilescu si dr. Vlad Herlea din Bucuresti si dr. Ioana Berindan-Neagoe din Cluj. Suntem, practic, in stadiul aplicatiilor legate de diagnosticul molecular si dezvoltarea de noi metode terapeutice. Cercetarile se desfasoara in paralel in laboratorul meu si in institutiile din Romania, deci exista deja un cadru organizat pentru a produce rezultate comune. Si asta imi produce a mare bucurie, caci in viata este bine sa pui samanta si sa ai grija de locul acela, sa creasca un copac si sa-i lasi pe altii sa se odihneasca (sau mai bine zis sa lucreze) la umbra lui, caci tu esti ocupat sa pui alta samanta si tot asa.

...
Autor: Claudia Spridon
Sursa: PaginaMedicala.ro
Pagina 1 din 2
5234 vizualizari
Adauga comentarii
Fii primul care comenteaza
Pentru a vizualiza sau adauga comentarii trebuie sa fii membru PaginaMedicala.ro.

Click aici pentru a va autentifica

Pe larg
Cursuri EMC
Tratamentul actual al fibrilatiei atriale Tratamentul actual al fibrilatiei atriale  6 credite EMC 
Cursul face o sinteza a optiunilor actuale de tratament in fibrilatia atriala, pe baza dovezilor...vezi curs
Tromboembolismul pulmonar – o problema nerezolvata inca in practica medicala Tromboembolismul pulmonar – o problema nerezolvata inca in practica medicala  6 credite EMC 
Cursul isi propune parcurgerea problemelor legate de embolia pulmonara acuta de cauza trombotica si...vezi curs
Tratamentul actual la pacientul hipertensiv diabetic Tratamentul actual la pacientul hipertensiv diabetic  6 credite EMC 
Cursul prezinta indicatiile actuale de tratament antihipertensiv in cadrul populatiei diabetice si...vezi curs
Intoxicatiile cu etnobotanice - abordare in urgenta Intoxicatiile cu etnobotanice - abordare in urgenta  4 credite EMC 
Curs despre diagnosticarea pacientilor cu intoxicatii etnobotanice si tratamentul aplicat in...vezi curs
Cancerul colorectal - diagnostic clinic si paraclinic Cancerul colorectal - diagnostic clinic si paraclinic  7 credite EMC 
Cursul pune in prim plan metodele actuale de diagnostic clinic si paraclinic in patologia...vezi curs
paginafarmacistilor.ro
Camin-pentru-bunici.ro ofera rezidenta si ingrijire de specialitate pacientilor cu Alzheimer (stire)
Testele rapide - de neinlocuit datorita eficientei lor sporite (stire)
Incepe livrarea catre spitale a dozelor de imunoglobulina utilizata pentru tratarea imunodeficientelor primare (stire)

Medicamente

  • ALGOCALMIN , fiole
  • AUGMENTIN , flacon injectabil
  • EXTRAVERAL , comprimate
  • BANEOCIN - unguent

Lista coduri ATC

Lista farmacisti

Lista farmacii

Producatori medicamente

Sitemap