BLOG
Home Stiri medicale Florian Popa: Nimeni nu se poate opune plecarii masive a medicilor

Florian Popa: Nimeni nu se poate opune plecarii masive a medicilor

1 Octombrie 2012 14:03
REPERE DIN STIRE
  • Astazi a avut loc ceremonia de deschidere a anului universitar 2012/2013
  • Peste 13.000 de medici au parasit sistemul in ultimii patru ani
  • Acad. Gherasim despre importanta invatamantului preclinic
  • Nimeni nu poate sa se opuna acestui val de plecari a medicilor din Romania
  • Conditia medicului in Romania impune anumite modificari
Florian Popa: Nimeni nu se poate opune plecarii masive a medicilor
FOTO: www.umf.ro

Ceremonia de deschidere a anului universitar 2012/2013 la Universitatea de Medicina si Farmacie "Carol Davila" din Bucuresti a avut loc anul acesta chiar pe 1 octombrie. La manifestare au participat cateva sute de studenti, in Aula universitatii fiind prezenti in mare majoritate tinerii care au intrat in anul I la una dintre facultatile din UMF Bucuresti. Profesorii au fost alaturi de ei, urandu-le bun venit in universitatea bucuresteana, "nava amiral a medicinei romanesti", dupa cum a tinut sa sublinieze prof. dr. Ludovic Paun, fost rector al institutiei de invatamant superior medical.

"Istoria medicinei s-a modificat profund. Prin cei 155 de ani de educatie academica, Universitatea de Medicina si Farmacie Carol Davila este cea mai prestigioasa dintre UMF-uri in ceea ce priveste traditia, dar si performantele educationale si cele stiintifice. In fiecare generatie exista o serie de absolventi foarte buni, iar daca atentia acestora se concentreaza asupra studiului si asupra cercetarii, atunci au cele mai mari sanse sa obtina rezultate remarcabile la nivel mondial", a declarat in deschidere acad. prof. dr. Ioanel Sinescu, rectorul UMF Bucuresti.

Peste 13.000 de medici au parasit sistemul in ultimii patru ani

La eveniment a luat parte si prof. dr. Sorin Oprescu, primarul general al Capitalei. Chirurgul a spus ca peste 13.000 de medici au parasit sistemul de sanatate romanesc in ultimii patru ani.

"Vorbim despre o perioada grea. Nu vreau sa mai vad ca 13.000 de medici de-ai nostri lucreaza in afara tarii. Si neamul nostru are nevoie de doctori, are nevoie de oameni care sa ii tina sanatosi. O meserie mai nobila decat cea de medic nu exista", a declarat prof. dr. Sorin Oprescu.

Aproximativ 20 - 30% dintre absolventii universitatilor de medicina si farmacie parasesc sistemul, in primul an.

"Duminica, promotia 2012 a depus juramantul, iar intrebati cati vor sa plece din tara toti au zambit. Asta nu inseamna ca vor pleca toti, dar se estimeaza un procent de 20 - 30% care parasesc sistemul in primul an. In acest an Rezidentiatul vine cu un nou element, cu locuri in spitalele mari pentru a imbunatati conditiile de pregatire profesionala si un loc de munca", a declarat prof. dr. Adrian Streinu-Cercel, presedintele Senatului UMF Bucuresti.

Conditia medicului in Romania impune anumite modificari

Fostul rector Florian Popa a explicat facultatea de medicina este una consumptiva, atat pentru studenti cat si pentru familiile lor si, de regula, nu ofera cele mai bune perspective dupa cei sase ani de invatamant.

"Sigur ca nimeni nu poate sa se opuna acestui val de plecari a medicilor din Romania din doua motive importante: cel al liberei circulatii si a acestui conglomerat numit comunitatea europeana sau globalizarea. Al doilea este ceva mai pragmatic, conditia medicului in Romania, care inca impune anumite modificari atat in ceea ce priveste modul in care este privit de catre societate cat si cum este rasplatit pentru munca lui", a declarat prof. dr. Florian Popa

In ultimii ani a existat o crestere a celor care s-au inscris la admiterea la medicina. Un motiv pentru care acestia vor sa studieze medicina e faptul ca, odata ce isi finalizeaza studiile, pot emigra in strainatate pe salarii mai mari. "Lucrurile se vor mai indrepta. Probabil vom trai si zile mai bune iar societatea va fi obligata sa rasplateasca asa cum se cuvine absolventii de medicina. Aici aveti toate conditiile sa deveniti ceea ce v-ati propus - niste medici foarte buni", a conchis fostul rector UMF Bucuresti.

Acad. Gherasim despre importanta invatamantului preclinic

Acad. Leonida Gherasim a punctat importanta anilor de invatamant preclinic. In opinia academicianului, pentru ca invatamantul sa fie optim, programa trebuie sa fie solida, dar in acelasi timp flexibila, cadrele didactice trebuie sa devine modele de viata si modele profesionale, iar studentii trebuie sa fie motivati.

"Festivitatea de astazi este un moment de responsabilitate. Pentru cadrele didactice este o responsabilitate dubla: medicala si academica. Iar pentru studenti, ziua de azi inseamna trecerea la un alt nivel", a declarat acad. prof. dr. Leonida Gherasim.

Festivitatea de deschidere a anului universitar are loc in cadrul Zilelor Universitatii de Medicina si Farmacie “Carol Davila” din Bucuresti, care se vor desfasura in perioada 30 septembrie - 5 octombrie 2012.

Pe data de 5 octombrie, dupa numeroase activitati, va avea loc inchiderea oficiala a „Zilelor Universitatii", a „Salonului National de carte Universitara” - editia a VIII-a si a „Zilelor Studentilor Medicinisti" care vor culmina cu acordarea premiului Carol Davila, dar si a diplomelor Salonului National de Carte Universitara, a diplomelor Zilei Bibliotecii precum si diplomelor Zilelor Studentilor Medicinisti.

Autor: Claudia Spridon
Sursa: PaginaMedicala.ro
3993 vizualizari
Adauga comentarii
Fii primul care comenteaza
Pentru a vizualiza sau adauga comentarii trebuie sa fii membru PaginaMedicala.ro.

Click aici pentru a va autentifica

Pe larg
Cursuri EMC
Tratamentul actual al fibrilatiei atriale Tratamentul actual al fibrilatiei atriale  6 credite EMC 
Cursul face o sinteza a optiunilor actuale de tratament in fibrilatia atriala, pe baza dovezilor...vezi curs
Tromboembolismul pulmonar – o problema nerezolvata inca in practica medicala Tromboembolismul pulmonar – o problema nerezolvata inca in practica medicala  6 credite EMC 
Cursul isi propune parcurgerea problemelor legate de embolia pulmonara acuta de cauza trombotica si...vezi curs
Tratamentul actual la pacientul hipertensiv diabetic Tratamentul actual la pacientul hipertensiv diabetic  6 credite EMC 
Cursul prezinta indicatiile actuale de tratament antihipertensiv in cadrul populatiei diabetice si...vezi curs
Intoxicatiile cu etnobotanice - abordare in urgenta Intoxicatiile cu etnobotanice - abordare in urgenta  4 credite EMC 
Curs despre diagnosticarea pacientilor cu intoxicatii etnobotanice si tratamentul aplicat in...vezi curs
Cancerul colorectal - diagnostic clinic si paraclinic Cancerul colorectal - diagnostic clinic si paraclinic  7 credite EMC 
Cursul pune in prim plan metodele actuale de diagnostic clinic si paraclinic in patologia...vezi curs
paginafarmacistilor.ro
Camin-pentru-bunici.ro ofera rezidenta si ingrijire de specialitate pacientilor cu Alzheimer (stire)
Testele rapide - de neinlocuit datorita eficientei lor sporite (stire)
Incepe livrarea catre spitale a dozelor de imunoglobulina utilizata pentru tratarea imunodeficientelor primare (stire)

Medicamente

  • ALGOCALMIN , fiole
  • AUGMENTIN , flacon injectabil
  • EXTRAVERAL , comprimate
  • BANEOCIN - unguent

Lista coduri ATC

Lista farmacisti

Lista farmacii

Producatori medicamente

paginamedicala.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe website-ul nostru. Prin click pe butonul "Accepta" accepti utilizarea modulelor cookie. Daca ai nevoie de mai multe detalii despre cum functioneaza acestea, citeste Politica de confidentialitate