Home Stiri medicale La multi ani doamnelor din medicina romaneasca! Vezi ce femei au marcat acest domeniu

La multi ani doamnelor din medicina romaneasca! Vezi ce femei au marcat acest domeniu

7 Martie 2014 17:29
REPERE DIN STIRE
  • Florica Bagdasar, Elena Densusianu-Puscariu, Ana Aslan sunt cateva nume din Romania care au adus un plus de valoare Medicinei.
La multi ani doamnelor din medicina romaneasca! Vezi ce femei au marcat acest domeniu

PaginaMedicala.ro ureaza "La Multi Ani!" doamnelor din medicina romaneasca si le multumeste pentru contributia impresionanta adusa domeniului.

In ciuda lipsei drepturilor egale cu barbatii, femeile au reusit sa se lupte cu sistemele, sa le invinga si sa aiba succes atat in stiinte, cat si in arta sau in industrie. PaginaMedicala.ro celebreaza 8 martie, Ziua Internationala a Femeii, amintind cateva dintre numele importante ale femeilor din Romania care si-au lasat amprenta in Medicina.

Olga Tulbure-Secara (1856-1927) – Prima femeie studenta la Medicina


Avea 24 de ani, in 1880, cand s-a hotarat saurmeze cursurile Scolii nationale de medicina. Ea a fost prima moldoveanca studenta la medicina din Romania. Se remarca imediat ca o eleva eminenta si obtine ajutor lunar in valoare de 200 de lei pentru continuarea studiilor. Este stiut ca in acea perioada, numarul studentilor dar si al celor care reuseau sa-si incheie studiile era extrem de redus. Se pare ca pe Olga boala a doborat-o, obligand-o sa-si intrerupa cursurile. Trei ani mai tarziu, in 1893, Olga Tulbure-Secara termina facultaeta de medicina. Va profesa ca medic la Inistututul surorilor de caritate din Bucuresti si la spitalul de copii din Techirgiol. Aceasta nu a putut sa intre la concursul pentru postul de profesoara la clinica infantila de la Universitatea Bucuresti pentru ca, daca ar fi castigat, nu puteea sa voteze (fiind femeie) pentru alegerea senatului universitar.

In ultima parte a vietii sale, Olga Tulbure-Secara a lucrat in Franta si SUA, la Los Angeles. Moare in mai 1927 si potrivit dorintei ei cenusa i-a fost aruncata dintr-un avion deasupra Bucurestiului.

Insa, prima studenta nu avea sa fie prima absolventa de medicina din Romania. Cea care a absolvit o facultate de profil a fost Hermina Walch Kaminski, care a obtinut diploma in 1890.

Maria Cutarida Cratunescu (1857 - 1919) – Prima femeie medic din Romania


Maria Cutarida Cratunescu s-a nascut in 1857, la Calarasi. Este descendenta a celebrului doctor Carol Davila. Maria studiaza medicina la Montpellier si la Paris, rezultatele ei exceptionale fiind intens mediatizate.

In Romania, conduce Sectia de Ginecologie a Spitalului Filantropia. Maria Cutarida Cratunescu infiinteaza primele crese si camine pentru copii, pune bazele Societatii Materna care are ca scop ingrijirea copiilor. Este mobilizata ca medic primar in timpul razboiului.

Elena Densusianu - Puscariu (1875 - 1966) – Prima femeie profesor universitar in domeniul medical din Romania.


S-a inscris la Facultatea de Medicina din Iasi, susținand teza de doctorat, in 1899, devenind astfel prima femeie doctor in medicina din Romania.

Ana Aslan (1897 – 1988) – Femeia care a revolutionat tratamentele anti-imbatranire


A absolvit Facultatea de Medicina in 1922. Va fi numita preparator la clinica II din Bucuresti, condusa de profesorul Daniel Danielopolu, care o indruma si in alcatuirea tezei de doctorat.

Urmeaza o activitate didactica si spitaliceasca la Filantropia, Institutul Clinico-Medical al Facultatii de Medicina din Bucuresti, Clinica Medicala din Timisoara, Spitalul CFR. Din 1949, devine seful Sectiei de fiziologie a Institutului de Endocrinologie din Bucuresti. Este punctul de plecare al carierei ei de gerontolog. Experimenteaza procaina in afectiunile reumatice, in cazul unui student tintuit la pat din cauza unei crize de artroza. Continua cercetarile intr-un azil de batrani si evidențiaza importanta procainei in ameliorarea tulburarilor distrofice legate de varsta. Obtine rezultate remarcabile, care sunt comunicate Academiei Romane.

A preparat, in 1952, vitamina H3 (Gerovital), produs geriatric brevetat in peste 30 de tari, iar in 1980, a inventat, impreuna cu farmacista Elena Polovrageanu, Aslavital, produs geriatric.

Florica Bagdasar (1901 – 1978) – Prima romanca ministru al Sanatatii

Florica Bagdasar s-a nascut in comuna Bitolia-Monastiu din Macedonia, iar tatal sau a fost inginerul Sterie Ciumetti, macedoroman.Ea a absolvit Facultatea de Medicina din Bucuresti in 1925 si a lucrat ca medic intern si extern la Asezamintele Brancovenesti. Dupa casatoria cu Dumitru Bagdasar, in 1927, pleaca impreuna la specializare profesionala in America.

Dupa 23 august 1944, a devenit membra a Partidului Comunist Roman. In 1946, a fost numita Ministru al Sanatatii si a detinut aceasta functie pana in 1948, fiind prima femeie ministru din Romania.

Sofia Ionescu (1920-2008) - Prima femeie neurochirurg din lume


S-a nascut in 1920, la Falticeni, in judetul Suceava. A studiat la Facultatea de Medicina din Bucuresti, specialitatea Neurochirurghie. In anul 1944, este prima femeie din lume care realizeaza o operatie pe creier. Pe masa ei de operatie au urcat numeroase personalitati ale vremii. Sofia Ionescu ajunge profesor universitar si membru emerit al Academiei de Stiinte Medicale.

Autor: Iuliana-Maria Vişan
Sursa: PaginaMedicala.ro
2000 vizualizari
Adauga comentarii
Fii primul care comenteaza
Pentru a vizualiza sau adauga comentarii trebuie sa fii membru PaginaMedicala.ro.

Click aici pentru a va autentifica

Pe larg
Cursuri EMC
Tratamentul actual al fibrilatiei atriale Tratamentul actual al fibrilatiei atriale  6 credite EMC 
Cursul face o sinteza a optiunilor actuale de tratament in fibrilatia atriala, pe baza dovezilor...vezi curs
Tromboembolismul pulmonar – o problema nerezolvata inca in practica medicala Tromboembolismul pulmonar – o problema nerezolvata inca in practica medicala  6 credite EMC 
Cursul isi propune parcurgerea problemelor legate de embolia pulmonara acuta de cauza trombotica si...vezi curs
Tratamentul actual la pacientul hipertensiv diabetic Tratamentul actual la pacientul hipertensiv diabetic  6 credite EMC 
Cursul prezinta indicatiile actuale de tratament antihipertensiv in cadrul populatiei diabetice si...vezi curs
Intoxicatiile cu etnobotanice - abordare in urgenta Intoxicatiile cu etnobotanice - abordare in urgenta  4 credite EMC 
Curs despre diagnosticarea pacientilor cu intoxicatii etnobotanice si tratamentul aplicat in...vezi curs
Cancerul colorectal - diagnostic clinic si paraclinic Cancerul colorectal - diagnostic clinic si paraclinic  7 credite EMC 
Cursul pune in prim plan metodele actuale de diagnostic clinic si paraclinic in patologia...vezi curs
paginafarmacistilor.ro
Camin-pentru-bunici.ro ofera rezidenta si ingrijire de specialitate pacientilor cu Alzheimer (stire)
Testele rapide - de neinlocuit datorita eficientei lor sporite (stire)
Incepe livrarea catre spitale a dozelor de imunoglobulina utilizata pentru tratarea imunodeficientelor primare (stire)

Medicamente

  • ALGOCALMIN , fiole
  • AUGMENTIN , flacon injectabil
  • EXTRAVERAL , comprimate
  • BANEOCIN - unguent

Lista coduri ATC

Lista farmacisti

Lista farmacii

Producatori medicamente

Sitemap