BLOG
Home Stiri medicale Medicii nu vor restitui salariile primite in perioada rezidentiatului

Medicii nu vor restitui salariile primite in perioada rezidentiatului

24 Februarie 2015 19:00
REPERE DIN STIRE
  • Medicii rezidenti care parasesc unitatea sanitara in care isi desfasoara programul de rezidentiat inainte de expirarea perioadei contractuale isi pot pastra drepturile salariale.

Inalta Curte de Casatie si Justitie a decis ca salariile primite de medicii rezidenti pentru munca desfasurata in perioada rezidentiatului nu vor fi restituite. Medicii isi vor pastra drepturile salariale, chiar daca acestia aleg sa paraseasca unitatea sanitara in care isi desfasoara programul de rezidentiat inaintea expirarii perioadei contractuale.

Controversa legata de restituirea drepturilor salariale de catre medicii rezidenti s-a nascut in urma interpretarii neunitare a instantelor din Romania a sintagmei „cheltuieli de personal“, mentionata in Ordonanta de Guvern nr. 18/2009 privind organizarea si finantarea rezidentiatului. OUG nr. 18 obliga medicul care promoveaza concursul de rezidentiat sa lucreze la unitatea sanitara publica un numar de ani egal cu durata pregatirii in rezidentiat.

Daca medicul rezident paraseste unitatea sanitara inaintea expirarii acestei perioade, el va fi obligat sa suporte toate cheltuielile legate de pregatirea sa profesionala, adica sa restituie cheltuielile de personal din perioada pregatirii in rezidentiat, precum si prima de instalare, proportional cu perioada nelucrata din perioada stabilita. Astfel, problema ridicata este daca in aceste cheltuieli de personal sunt incluse si drepturile salariale primite de medic pe durata rezidentiatului.

In practica, instantele au decis in doua moduri diferite. Unele instante au considerat ca sintagma cheltuieli de personal include doar cheltuielile ocazionate de pregatirea profesionala si prima de instalare si nu priveste drepturile salariale.

In alte cazuri, instantele au apreciat ca rezidentiatul este o forma de invatamant postuniversitar, iar sumele primite de medic in aceasta perioada sunt considerate bursa de studiu, nu salariu. Astfel, daca medicul nu isi respecta obligatia de a lucra perioada convenita la unitatea sanitara publica, el trebuie sa restituie bursa de studiu, adica salariul primit.

Din punctul nostru de vedere, prima opinie este cea corecta, drepturile salariale fiind primite de medicul rezident pentru munca prestata in temeiul contractului individual de munca, potrivit prevederilor acestuia si neputand face obiectul nici unei renuntari sau limitari in temeiul Codului muncii care guverneaza acest contract.

Adeptii celei de-a doua opinii nu iau in considerare existenta contractului individual de munca in temeiul caruia medicul rezident este indreptatit la salariu si nici faptul ca acesta nu doar se pregateste profesional, ci si presteaza munca pe durata rezidentiatului.

Insa, prin decizia din data de 16.02.2015, Inalta Curte de Casatie si Justitie confirma ca prima opinie este si cea corecta, iar medicii rezidenti isi pot pastra drepturile salariale obtinute in perioada rezidentiatului.

Autori: CRISTIANA  DITOIU, avocat si SONIA VIGDOROVITS, avocat bpv GRIGORESCU  STEFANICA

Pentru mai multe informatii:
T: 021 264 16 50
E: [email protected]
W: www.bpv-grigorescu.com

Sursa: PaginaMedicala.ro
4760 vizualizari
Adauga comentarii
Fii primul care comenteaza
Pentru a vizualiza sau adauga comentarii trebuie sa fii membru PaginaMedicala.ro.

Click aici pentru a va autentifica

Pe larg
Cursuri EMC
Tratamentul actual al fibrilatiei atriale Tratamentul actual al fibrilatiei atriale  6 credite EMC 
Cursul face o sinteza a optiunilor actuale de tratament in fibrilatia atriala, pe baza dovezilor...vezi curs
Tromboembolismul pulmonar – o problema nerezolvata inca in practica medicala Tromboembolismul pulmonar – o problema nerezolvata inca in practica medicala  6 credite EMC 
Cursul isi propune parcurgerea problemelor legate de embolia pulmonara acuta de cauza trombotica si...vezi curs
Tratamentul actual la pacientul hipertensiv diabetic Tratamentul actual la pacientul hipertensiv diabetic  6 credite EMC 
Cursul prezinta indicatiile actuale de tratament antihipertensiv in cadrul populatiei diabetice si...vezi curs
Intoxicatiile cu etnobotanice - abordare in urgenta Intoxicatiile cu etnobotanice - abordare in urgenta  4 credite EMC 
Curs despre diagnosticarea pacientilor cu intoxicatii etnobotanice si tratamentul aplicat in...vezi curs
Cancerul colorectal - diagnostic clinic si paraclinic Cancerul colorectal - diagnostic clinic si paraclinic  7 credite EMC 
Cursul pune in prim plan metodele actuale de diagnostic clinic si paraclinic in patologia...vezi curs
paginafarmacistilor.ro
Camin-pentru-bunici.ro ofera rezidenta si ingrijire de specialitate pacientilor cu Alzheimer (stire)
Testele rapide - de neinlocuit datorita eficientei lor sporite (stire)
Incepe livrarea catre spitale a dozelor de imunoglobulina utilizata pentru tratarea imunodeficientelor primare (stire)

Medicamente

  • ALGOCALMIN , fiole
  • AUGMENTIN , flacon injectabil
  • EXTRAVERAL , comprimate
  • BANEOCIN - unguent

Lista coduri ATC

Lista farmacisti

Lista farmacii

Producatori medicamente

paginamedicala.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe website-ul nostru. Prin click pe butonul "Accepta" accepti utilizarea modulelor cookie. Daca ai nevoie de mai multe detalii despre cum functioneaza acestea, citeste Politica de confidentialitate