BLOG
Home Stiri medicale Medicii straini si dreptul de practica in Romania

Medicii straini si dreptul de practica in Romania

26 Octombrie 2017 15:15
REPERE DIN STIRE
  • 43.500 de medici romani au emigrat
  • Media medicilor romani: 2,5 la 1.000 de locuitori
  • Drept de practica vor primi: - medicii (refugiati) cu protectie internationala - medicii din state terte care si-au finalizat studiile medicale in Romania

In momentul de fata medicilor din state terte nu li se recunoaste dreptul de a-si exercita profesia pe teritoriul Romaniei, cu exceptia situatiei in care sunt casatoriti cu cetateni romani, cetateni ai unui stat din Spatiul Economic European (SEE) sau ai Confederatiei Elvetiene, ori daca au sedere pe termen lung (5 ani de sedere continua) in Romania sau in unul din statele mentionate.

Coalitia pentru Drepturile Migrantilor si Refugiatilor (CDMiR), o platforma a organizatiilor neguvernamentale cu activitate in domeniul migratiei, drepturilor omului si politicilor publice, solicita autoritatilor sa modifice cadrul legal astfel incat sa li se acorde drept de practica altor doua categorii de straini aflati pe teritoriul tarii: medicilor cu protectie internationala (refugiati si persoane cu protectie subsidiara) si strainilor din state terte care si-au finalizat studiile medicale in Romania.

Subiectul a fost discutat in cadrul unei mese rotunde la care au participat oficiali din Guvernul Romaniei, Colegiul Medicilor, Inspectoratul General pentru Imigrari, alaturi de reprezentanti din randul organizatiilor neguvernamentale si organizatiilor internationale precum Agentia ONU pentru Refugiati si Organizatia Internationala pentru Migratie (OIM), precum si specialisti din domeniul sanatatii si din mediul academic.

Punctul de plecare al dezbaterii l-a constituit subiectul deficitului de personal cu care se confrunta sistemul public de sanatate din Romania in ultimii ani, ca urmare a migratiei medicilor si absolventilor de studii medicale in strainatate.

“Romania se confrunta, in prezent, cu o criza puternica a resurselor umane in sanatate, iar aceasta are toate premisele sa se agraveze pe termen mediu si lung in lipsa masurilor sistemice” se arata in Nota de Fundamentare care a stat la baza aprobarii Strategiei Nationale de Sanatate 2014 - 2020. 

Cauzele crizei din sistemul de sanatate sunt multiple: emigratia personalului medical (estimata la 43.500 cadre medicale, de la data intrarii Romaniei in UE), numarul mic de medici (2,5/1.000 locuitori), dezechilibrele in distributia personalului medical pe regiuni si judete, numarul mare de posturi vacante din sistem, neatractive pentru personalul medical etc. Calitatea actului medical a scazut iar zone intregi, in special din mediul rural, sunt neacoperite de personal medical.

Romania se afla spre partea inferioara a clasamentului tarilor UE in ceea ce priveste numarul de medici cu drept de practica pe teritoriul national, in ciuda faptului ca numarul de absolventi ai facultatilor de medicina este printre cele mai mari din Europa. Totodata, Romania se diferentiaza in mod negativ de alte state europene, cum ar fi Germania, Franta sau Irlanda, care au adoptat politici de atragere a medicilor straini pentru a face fata provocarilor pe care le ridica nevoia de personal din spitale si din alte unitati medicale.

Doamna Ramona Lohan, consilier de Stat in Guvernul Romaniei, in Comitetul Interministerial Coalitia pentru Integrarea Refugiatilor, a declarat in cadrul intalnirii de astazi ca in perioada urmatoare se vor analiza propunerile organizatiilor neguvernamentale in domeniul migratiei si se va discuta cu ministerele avizate pentru gasirea de solutii.

Domnul comisar de politie Ionut Cirdei din cadrul Inspectoratului General pentru Imigrari, a declarat la randul sau ca propunerile Coalitiei sunt pertinente si vor intra intr-un proces de analiza.

Au fost si alte sugestii legate de simplificarea unor proceduri existente de obtinere a dreptului de practica si de interpretare unitara a legislatiei la nivelul colegiilor medicilor, care vor fi analizate separat de membrii Coalitiei. Totodata, a fost semnalata omiterea apatrizilor din categoriile de medici care in prezent pot exercita profesia de medic in Romania.

Masa rotunda cu tema ”Obtinerea dreptului de practica de catre medicii straini, in contextul deficitului de personal din sistemul de sanatate romanesc” a fost organizata in cadrul proiectului Dezvoltarea unei retele de organizatii active in domeniul migratiei (EMINET), proiect co-finantat printr-un grant din partea Elvetiei prin intermediul Contributiei Elvetiene pentru Uniunea Europeana extinsa.

Sursa: PaginaMedicala.ro
1568 vizualizari
Adauga comentarii
Fii primul care comenteaza
Pentru a vizualiza sau adauga comentarii trebuie sa fii membru PaginaMedicala.ro.

Click aici pentru a va autentifica

Pe larg
Cursuri EMC
Tratamentul actual al fibrilatiei atriale Tratamentul actual al fibrilatiei atriale  6 credite EMC 
Cursul face o sinteza a optiunilor actuale de tratament in fibrilatia atriala, pe baza dovezilor...vezi curs
Tromboembolismul pulmonar – o problema nerezolvata inca in practica medicala Tromboembolismul pulmonar – o problema nerezolvata inca in practica medicala  6 credite EMC 
Cursul isi propune parcurgerea problemelor legate de embolia pulmonara acuta de cauza trombotica si...vezi curs
Tratamentul actual la pacientul hipertensiv diabetic Tratamentul actual la pacientul hipertensiv diabetic  6 credite EMC 
Cursul prezinta indicatiile actuale de tratament antihipertensiv in cadrul populatiei diabetice si...vezi curs
Intoxicatiile cu etnobotanice - abordare in urgenta Intoxicatiile cu etnobotanice - abordare in urgenta  4 credite EMC 
Curs despre diagnosticarea pacientilor cu intoxicatii etnobotanice si tratamentul aplicat in...vezi curs
Cancerul colorectal - diagnostic clinic si paraclinic Cancerul colorectal - diagnostic clinic si paraclinic  7 credite EMC 
Cursul pune in prim plan metodele actuale de diagnostic clinic si paraclinic in patologia...vezi curs
paginafarmacistilor.ro
Camin-pentru-bunici.ro ofera rezidenta si ingrijire de specialitate pacientilor cu Alzheimer (stire)
Testele rapide - de neinlocuit datorita eficientei lor sporite (stire)
Incepe livrarea catre spitale a dozelor de imunoglobulina utilizata pentru tratarea imunodeficientelor primare (stire)

Medicamente

  • ALGOCALMIN , fiole
  • AUGMENTIN , flacon injectabil
  • EXTRAVERAL , comprimate
  • BANEOCIN - unguent

Lista coduri ATC

Lista farmacisti

Lista farmacii

Producatori medicamente

paginamedicala.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe website-ul nostru. Prin click pe butonul "Accepta" accepti utilizarea modulelor cookie. Daca ai nevoie de mai multe detalii despre cum functioneaza acestea, citeste Politica de confidentialitate