Home Stiri medicale Noutati in derularea programelor nationale curative in anul 2017

Noutati in derularea programelor nationale curative in anul 2017

31 Martie 2017 16:40
REPERE DIN STIRE
  • 59 de unitati noi in care se vor derula programe gestionate de CNAS
  • Peste un milion de bolnavi vor beneficia anul acesta de programele de sanatate curative

Hotararea de Guvern privind aprobarea programelor nationale de sanatate pentru anii 2017 si 2018 (nr. 155/2017), precum si Normele tehnice de realizare a programelor nationale de sanatate curative pentru anii 2017 si 2018, ce vor intra in vigoare la 1 aprilie 2017, cuprind o serie de noutati fata de actul normativ similar aflat in vigoare pana acum.

Astfel, in cadrul Programului National de Diabet Zaharat, se vor acorda trimestrial pana la 400 teste de automonitorizare pentru fiecare copil cu diabet zaharat insulinodependent cuprins in program. Totodata, recomandarea pentru efectuarea analizei hemoglobinei glicozilate (HbA1c) se va putea emite si de medicii de familie, nu numai de diabetologi.

In cadrul Programului National de Boli Cardiovasculare se extinde tratarea malformatiilor cardiace congenitale prin proceduri de cardiologie interventionala la pacientii adulti.

In cadrul Programului National de Tratament al Surditatii prin proteze auditive implantabile, bolnavii vor putea beneficia de implanturi cohleare bilaterale, tipul de implantare – unilaterala sau bilaterala, simultana sau secventiala, urmand sa fie stabilit de medicii specialisti, in functie de specificul fiecarui pacient in parte.

Programul National de Tratament pentru Boli Rare se extinde pentru trei noi afectiuni: fibroza pulmonara idiopatica, distrofia musculara Duchenne si angioedemul ereditar.

Programul National de Tratament al Hemofiliei si Talasemiei a fost adaptat noului protocol terapeutic elaborat de comisia de specialitate a Ministerului Sanatatii si a fost extins pentru hemofilia dobandita.

Pentru cresterea accesibilitatii la tratament a bolnavilor beneficiari de programe nationale de sanatate curative, in lista unitatilor sanitare care deruleaza cele 14 programe gestionate de CNAS se introduc 59 de unitati noi, care au indeplinit criteriile din chestionarele de evaluare prevazute de legislația in vigoare. Noile unitati sanitare vor derula in principal activitati din programele de boli cardiovasculare, ortopedie, diabet si boli rare.

In total, in anul 2017 vor beneficia de programele nationale de sanatate curative peste un milion de bolnavi. Pentru sustinerea financiara a extinderii programelor nationale, bugetul CNAS pe anul 2017 destinat acestor programe este de peste 4,9 miliarde lei, prevazandu-se o crestere cu 24,14% a sumelor alocate medicamentelor specifice.

„Faptul ca am reusit sa extindem accesul pacientilor la programele nationale curative, dar si sa dezvoltam aceste programe, este in concordanta atat cu obiectivul institutiei de a oferi o cat mai buna asistenta medicala asiguratilor, cat si cu prevederile programului de guvernare” – declara Marian Burcea, presedintele CNAS.

Sursa: PaginaMedicala.ro
1448 vizualizari
Adauga comentarii
Fii primul care comenteaza
Pentru a vizualiza sau adauga comentarii trebuie sa fii membru PaginaMedicala.ro.

Click aici pentru a va autentifica

Pe larg
Cursuri EMC
Tratamentul actual al fibrilatiei atriale Tratamentul actual al fibrilatiei atriale  6 credite EMC 
Cursul face o sinteza a optiunilor actuale de tratament in fibrilatia atriala, pe baza dovezilor...vezi curs
Tromboembolismul pulmonar – o problema nerezolvata inca in practica medicala Tromboembolismul pulmonar – o problema nerezolvata inca in practica medicala  6 credite EMC 
Cursul isi propune parcurgerea problemelor legate de embolia pulmonara acuta de cauza trombotica si...vezi curs
Tratamentul actual la pacientul hipertensiv diabetic Tratamentul actual la pacientul hipertensiv diabetic  6 credite EMC 
Cursul prezinta indicatiile actuale de tratament antihipertensiv in cadrul populatiei diabetice si...vezi curs
Intoxicatiile cu etnobotanice - abordare in urgenta Intoxicatiile cu etnobotanice - abordare in urgenta  4 credite EMC 
Curs despre diagnosticarea pacientilor cu intoxicatii etnobotanice si tratamentul aplicat in...vezi curs
Cancerul colorectal - diagnostic clinic si paraclinic Cancerul colorectal - diagnostic clinic si paraclinic  7 credite EMC 
Cursul pune in prim plan metodele actuale de diagnostic clinic si paraclinic in patologia...vezi curs
paginafarmacistilor.ro
Camin-pentru-bunici.ro ofera rezidenta si ingrijire de specialitate pacientilor cu Alzheimer (stire)
Testele rapide - de neinlocuit datorita eficientei lor sporite (stire)
Incepe livrarea catre spitale a dozelor de imunoglobulina utilizata pentru tratarea imunodeficientelor primare (stire)

Medicamente

  • ALGOCALMIN , fiole
  • AUGMENTIN , flacon injectabil
  • EXTRAVERAL , comprimate
  • BANEOCIN - unguent

Lista coduri ATC

Lista farmacisti

Lista farmacii

Producatori medicamente

Sitemap
paginamedicala.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe website-ul nostru. Prin click pe butonul "Accepta" accepti utilizarea modulelor cookie. Daca ai nevoie de mai multe detalii despre cum functioneaza acestea, citeste Politica de confidentialitate