Proiectul Simularilor Saptamanale ale Examenului de Rezidentiat (SSER) se afla la editia a VI-a si se va desfasura intre 28 martie si 30 mai, la Bucuresti si Constanta. SSER se adreseaza tuturor celor care doresc sa isi verifice cunostintele in pregatirea pentru examenul de rezidentiat.
Proiectul SSER este unul dintre cele mai mari si complexe proiecte ale Societatii Studentesti de Chirurgie din Romania, iar scopul sau este de a veni in sprijinul studentilor de anul VI, carora le ofera posibilitatea de a-si verifica cunostintele si de a se familiariza cu atmosfera de examen, intr-un cadru de concurs similar celui real.
Proiectul se desfasoara pe parcursul a opt saptamani consecutive, in perioada 28 martie-30 mai 2015, in fiecare sambata, fiecare din cele 8 sesiuni avand ca tematica intre doua si sase capitole din bibliografia de Rezidentiat. Sesiunile patru si opt sunt destinate recapitularilor, subiectele fiind din tematica sesiunilor precedente.
Examenele din cadrul proiectului pot fi sustinute atat de studentii medicinisti din anul VI, dar si de catre cei din anii mai mici sau chiar si de medicii rezidenti „care si-au manifestat dorinta de a participa la proiect”, asa cum spun organizatorii.
„Lipsa unei alte modalitati de evaluare obiectiva pre-examen, precum si faptul ca materia este impartita in 8 simulari, fac acest proiect extrem de util studentilor. Astfel, ei sunt incurajati sa parcurga progresiv materia, saptamana de saptamana, primind de fiecare data feedback in legatura cu nivelul lor de pregatire. Dupa fiecare simulare, participantii pot pastra caietul de grile, putand reveni ulterior asupra intrebarilor”, a declarat pentru PaginaMedicala.ro coordonatorul SSER, Dana Pisica.
In ultimii ani, numarul candidatilor a fost in continua crestere, in 2014 participand aproximativ 300 de persoane, in Bucuresti. Inscrierile sunt deschise oricarui student sau doctor, indiferent de centrul universitar de provenienta, cu mentiunea ca simularile organizate de Societatea Studenteasca de Chirurgie din Romania se vor desfasura momentan doar in Bucuresti si, in paralel, in Constanta.
Pentru inscriere sunt necesare crearea unui cont pe site-ul sscr.ro, plata taxei de participare, in valoare de 100 RON, ce acopera toate cele 8 simulari, si completarea fomularului online de inscriere.
Programul de desfasurare si tematica fiecarei simulari sunt urmatoarele:
Simularea 1: 28 martie - Cardiologie, Pneumologie;
Simularea 2: 4 aprilie - Reanimare Medicala (Medicina de Urgenta), Neurologie, Boli Infectioase, Hepato-gastroenterologie;
Simularea 3: 25 aprilie - Chirurgie Viscerala, Ginecologie-obstetrica, Reumatologie, Chirurgie Ortopedica
Simularea 4: 2 mai - Recapitulare;
Simularea 5: 9 mai - Oftalmologie, Chirurgie ORL, Geriatrie, Psihiatrie, Psihiatrie Pediatrica, Medicina Interna;
Simularea 6: 16 mai - Pediatrie, Radiologie, Dermatologie, Endocrinologie;
Simularea 7: 23 mai - Chirurgie Urologica, Nefrologie, Hematologie-oncohematologie, Oncologie
Simularea 8: 30 mai - Recapitulare finala.
Fiecare simulare se va desfasura in incinta Facultatii de Medicina, sambata, intre orele 9:00-14:00. In cadrul fiecarei simulari, intrarea in sala se va face intre orele 9:00 si 9:45. Incepand cu ora 9:45 se vor imparti borderourile si pixurile, iar la ora 10:00 va incepe impartirea caietelor cu subiecte. Fiecare simulare dureaza 4 ore, timp in care participantii vor avea de rezolvat 200 de grile, primele 50 fiind complement simplu, cu un raspuns corect din cinci variante posibile, iar restul de 150 de grile fiind de tip complement multiplu cu 2-4 raspunsuri corecte din 5. Acest format, impreuna cu modalitatea de calculare a punctajului obtinut la fiecare simulare, sunt identice cu cele de la Examenul de Rezidentiat.
Voluntarii pentru organizarea proiectului sunt studenti ai Facultatii de Medicina, membrii activi ai SSCR, precum si doctorii care au ajutat la elaborarea subiectelor. Subiectele au fost facute strict din Tematica oficiala pentru Examenul de Rezidentiat.
Corectarea borderourilor se va face computerizat. Rezultatele fiecarui participant sunt confidentiale, motiv pentru care la inscriere fiecare candidat primeste un cod unic de identificare prin care isi va putea afla nota de la fiecare simulare. Rezultatele vor fi postate pe site, in maxim doua zile de la data simularii.
Informatii suplimentare in legatura cu derularea proiectului si procedura de inscriere pot fi accesate aici.
Cursul face o sinteza a optiunilor actuale de tratament in fibrilatia atriala, pe baza dovezilor...vezi curs Tromboembolismul pulmonar – o problema nerezolvata inca in practica medicala 6 credite EMC
Cursul isi propune parcurgerea problemelor legate de embolia pulmonara acuta de cauza trombotica si...vezi curs Tratamentul actual la pacientul hipertensiv diabetic 6 credite EMC
Cursul prezinta indicatiile actuale de tratament antihipertensiv in cadrul populatiei diabetice si...vezi curs Intoxicatiile cu etnobotanice - abordare in urgenta 4 credite EMC
Curs despre diagnosticarea pacientilor cu intoxicatii etnobotanice si tratamentul aplicat in...vezi curs Cancerul colorectal - diagnostic clinic si paraclinic 7 credite EMC
Cursul pune in prim plan metodele actuale de diagnostic clinic si paraclinic in patologia...vezi curs
Ghid de diagnostic si tratament in limfoamele foliculare nou diagnosticate si recazute
Tehnicile de prelevare, fixare, transport si punere in lucru a biopsiilor
Tehnici orientative de lucru ale preparatelor citopatologice
Ghid de diagnostic si tratament in stenoza mitrala
Ghid de diagnostic si tratament in leucemia acuta mieloblastica