Tensiunea arteriala este un factor care poate sa influenteze extrem de mult starea de sanatate. Tocmai de aceea, aceasta trebuie sa fie masurata frecvent, iar pentru asta este nevoie de tensiometre.
Tensiometrele sunt aparate de masurat tensiunea, care ofera informatii destul de exacte referitoare la acest aspect al sanatatii noastre.
Pe piata exista mai multe variante de tensiometre:
1. Tensiometrele manuale. Un tensiometru manual este o variata clasica, ce are nevoie de cunostinte destul de solide pentru utilizare. De regula, acesta este intalnit mai rar atunci cand vine vorba despre utilizarea casnica.
2. Tensiometre digitale. Mult mai simplu de folosit, tensiometrele digitale pot fi automate sau semiautomate.
Cele din urma au o manseta care se umfla cu ajutorul unei pompite. De asemenea, aceleasi tensiometre digitale pot fi impartite in tensiometre de brat sau de incheietura, fara o diferenta foarte mare in ceea ce priveste modul de functionare.
Achizitia unui tensiometru trebuie sa tina cont de o serie de caracteristici
Conform celor de la comenzi.ro, inainte de a achizitiona un tensiometru dupa pret, trebuie sa tinem cont de o serie de elemente care pot sa decida eficienta unui tensiometru.
Un astfel de aparat trebuie sa fie certificat international, fie de Societatea Britanica pentru Hipertensiune, fie de Societatea Europeana pentru Hipertensiune.
Pe piata exista o multime de variante de tensiometre care nu dispun de astfel de certificari si care pot fi foarte inexacte.
De asemenea, trebuie sa dispuna de o manseta cu dimensiuni corecte si de functii cat mai performante, in cazul in care vorbim despre un tensiometru digital.
Printre functiile foarte atractive se numara cea de detectie a aritmiilor, cea de masurare multipla si cea de memorare a valorilor anterioare, pentru a se face o statistica.
Cum se foloseste un tensiometru manual?
Desi variantele manuale se gasesc, de regula, in cadrul clinicilor, este bine sa se cunoasca, cel putin teoretic, modul in care se masoara tensiunea. Un tensiometru manual este compus dintr-o manseta, un manometru, o pompa i un stetoscop.
Pentru o masurare corecta, manseta trebuie sa fie infasurata in jurul bratului gol, iar furtunul care foloseste la umflarea ei trebuie sa fie paralel cu antebratul.
Cu ajutorul pompei se umfla camera mansetei cu aer pana in momentul in care se comprima vasele de sange, in asa fel incat trecerea sangelui sa nu mai fie posibila. Dupa aceea, se desface valva pompei incet, pentru scaderea presiunii.
De regula, masurarea tensiunii cu un tensiometru manual nu se poate face de catre persoana ce beneficiaza de aceasta masuratoare.
Exista si cateva reguli ce trebuie sa fie respectate:
Pacientul trebuie sa fie asezat de minim 5 minute inainte de masuratoare;
Trebuie sa nu fi baut cafea si alcool cu cel putin o ora inainte si sa nu fi fumat cu cel putin 15 minute;
Trebuie sa fie cat se poate de calm.
In mod normal, valoarea corecta a tensiunii nu trebuie sa depaseasca 140 mmHg pentru sistola si 90 mmHg pentru diastola. Totusi, exista anumite exceptii in cazul varstnicilor si in cazul persoanelor care sufera de diverse boli.
Cursul face o sinteza a optiunilor actuale de tratament in fibrilatia atriala, pe baza dovezilor...vezi curs Tromboembolismul pulmonar – o problema nerezolvata inca in practica medicala 6 credite EMC
Cursul isi propune parcurgerea problemelor legate de embolia pulmonara acuta de cauza trombotica si...vezi curs Tratamentul actual la pacientul hipertensiv diabetic 6 credite EMC
Cursul prezinta indicatiile actuale de tratament antihipertensiv in cadrul populatiei diabetice si...vezi curs Intoxicatiile cu etnobotanice - abordare in urgenta 4 credite EMC
Curs despre diagnosticarea pacientilor cu intoxicatii etnobotanice si tratamentul aplicat in...vezi curs Cancerul colorectal - diagnostic clinic si paraclinic 7 credite EMC
Cursul pune in prim plan metodele actuale de diagnostic clinic si paraclinic in patologia...vezi curs
Ghid de diagnostic si tratament in limfoamele foliculare nou diagnosticate si recazute
Tehnicile de prelevare, fixare, transport si punere in lucru a biopsiilor
Tehnici orientative de lucru ale preparatelor citopatologice
Ghid de diagnostic si tratament in stenoza mitrala
Ghid de diagnostic si tratament in leucemia acuta mieloblastica